вівторок, 31 січня 2017 р.

Оцінка достовірності інформації

У наш час, час інформаційних війн, достовірна інформація, не спотворена пропагандистами, журналістами, чи просто у результаті довгого ланцюжка передачі, вартує дорожче золота. Тому оцінка достовірності інформація стає дуже важливим фактором сприйняття реального, а не спотвореного світу.

За умовами завдання, потрібно обрати документ, який викликає  підозри на недостовірність, та виконати аналіз за запропонованим алгоритмом.
Підозри викликають у мене матеріали, що опубліковані на так званих "інтернет-смітниках", одним з яких є сайт bbcccnn.com.ua. На сайті інформації про засновників немає, але сторінка у ФБ повідомляє наступне: "Інформаційно аналітичний ресурс, політика, новини України та світу. Патріотично налаштовані та віддані Україні!" Але, виходячи з контенту, можна з впевненістю стверджувати, що це повністю пропагандистський ЗМІ антиукраїнського спрямування. 25 грудня 2015 року там була опублікована стаття під гучною назвою "То, что произошло минувшей ночью украинцы будут расхлебывать десятки лет", яка стверджує, що "По Закону №3628, инициированному лично Яценюком, теперь услуги учреждений культуры, библиотек и музеев будут платные". Автор ховається за абревіатурою UNN, але джерелом інформації вказано черговий смітник - сайт elise.com.ua и дуже цікавий автор повідомлення "Аноним для ELISE".
Повідомлення адресовано, в першу чергу, громадянам України, які цікавляться політикою та економікою держави, але яким бракує знань та освіченісті відрізняти "зерна от плевел".
 Чи містяться в тексті недостовірні відомості, з негативним ухилом? Так, все повідомлення складається з нодостовірних відомостей з негативним ухилом. Видання посилається на законопроект №3628, принятий Верховною Радою 24 грудня 2015 року (оце, мабуть, єдина достовірна інформація). Але в тексті законопроекту нема положень, які б робили платними послуги закладів культури, бібліотек чи музеїв. Навпаки, Проектом закону передбачено збільшення переліку видатків на утримання закладів культури та додаткові джерела фінансування музеїв та бібліотек. Щоб впевнетися в цьому, достатньо переглянути  Порівняльну таблицю до законопроекту.
 Відомості виражені у матеріалі у формі твердження, щоб додати брехливому тексту більшої ваги. Головними ворогами України є для авторів матеріалу Верховна Рада України, Кабінет Міністрів та особисто пан Яценюк. Автор не добирає епітетів: "верховные (не народные!) депутаты", "врагом украинского народа Яценюком", "Рада – орган, продуцирующий вымирание", "продавшимися иностранным властям политическими неукраинскими проститутками".
Яка композиційна структура тексту, які стилістичні прийоми використовує автор і як вони характеризують героїв публікації? Текст повинен викликати істерію, висновок "при цій владі ми всі помремо", "зрада" та заклик до опору державі.
Чи є в тексті фактичні помилки? Так, майже все. Наприклад, твердження "Работники образования, здравоохранения, культуры — то есть те, кто и есть основанием реального государства, — смогут получать пенсию за выслугу лет только с 55 лет" є хибним.
Визначте мету, яку переслідує дане інформаційне повідомлення. Викликати незадоволення владою, підбурити громадян на акції протесту з метою розпаду держави.
Для пошуку в мережі схожіх повідомлень я скористалася програмою ua.unplag.com і отримала список з 30 джерел, всі з яких активно антиукраїнські. Тобто, можна зробити висновок, що ця стаття є елементом інформаційної війни і її метою є не поширення інформації а махрова антиукраїнська пропаганда.

Немає коментарів:

Дописати коментар