вівторок, 31 січня 2017 р.

Оцінка достовірності фото

У наш час, коли користування віртуальними ресурсами стає невід’ємною частиною повсякденності, віртуальна реальність часто впливає на життя офлайн. Так, створюються візуальні ресурси для ілюстрації матеріалів в ЗМІ, віртуальні фотоальбоми, та й просто "фотожаби". Часто ці зображення проходять обробку і їх вже не можна вважати достовірними. тобто віртуальна реальність змінює реальне життя. Тому перевірка достовірності фотодокументів є актуальним завданням для куратора контенту, який хоче бути об’єктивним. Для виконання завдання я скористалася такими сервісами: findexiffotoforensics и tineye.


Findexif.com —  сервис, на який можна завантажити фото та отримати  EXIF-данні (відомості, коли було зроблене фото, параметри зображення, яким пристроєм тощо).

Я завантажила фото, зроблене в нашій бібліотеці,


 та отримала такі дані




Foto Forensics — веб-сайт, який може виконати error level analysis (ELA), тобто знайти домальовані фрагменти. Після обробки програма показує зображення, де області, що редагувалися, будуть затемнені. Також програма надасть EXIF- данні фото.

Отже, беремо теж саме фото. Перший розділ - Digest, дозволяє підрахувати контрольні суми знімку, яко є неспівпадіння - фото було відредаговане.
Другий розділ - ELA (Error Level Analysis) - якщо фотографія не коригувалася, то вона залишиться однотонною, але якщо з’являться білі та темні плями - це буде свідчити про те, що світлі місця не коригувалися, а темні - так.

Також сервіс  визначає метаданні
та пропонує переглянути оригінал фото.
TinEye — пошукова система зворотнього пошуку. Я взяла рекламне фото з офіційного сайту Dior.
Сервіс видав такий результат 
Тобто, зрозуміло, що парфуми були додані до оригінального фото.




Немає коментарів:

Дописати коментар